İşlenmiş kırmızı etin fazla tüketimi demans riskini artırabilir

Sosis ve Salam Tüketimi Demans Riskini Artırabilir

Harvard Üniversitesi’ne bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden yapılan bir araştırmaya göre, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riski daha yüksek olabilir.

Science Daily’nin haberine göre, demans tanısı olmayan, ortalama 49 yaşındaki yaklaşık 134 bin katılımcı, yedikleri yiyecekleri ve tüketim sıklığını belirten bir gıda günlüğü doldurdu.

Araştırmacılar, katılımcıları günlük kırmızı et tüketimlerine göre “az miktarda tüketen”, “orta miktarda tüketen” ve “fazla miktarda tüketen” olmak üzere üç gruba ayırdı.

Çalışma sonuçlarına göre, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketenlerin ilerleyen yıllarda demans tanısı alma riski, az tüketenlere kıyasla %13 daha fazla olabilir.

Araştırmada, işlenmemiş kırmızı eti fazla tüketenler ile az tüketenler arasında demans riski açısından bir fark bulunmadığı belirtildi.

Araştırmacılar, bir porsiyon işlenmiş kırmızı et yerine bir porsiyon kuruyemiş veya baklagil tüketmenin demans riskini %19, balık tüketmenin %28 ve beyaz et tüketmenin ise %16 oranında azaltabileceğini vurguladı.

Araştırma sonuçları, “Amerikan Nöroloji Akademisi” dergisinde yayımlandı. (AA)


Kızıl Goncalar: Neye ya da kime taparsa tapsın sonuçta herkes fâni!


Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN |CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Aziz İhsan Aktaş ve 23 kişi tutuklandı

TIKLAYIN | Tolga Şardan yazdı: Komiser Kürşat’ın intiharının ardından “Moskova skandalı” çıktı!

TIKLAYIN | Vedat Milor hastalığını ve nedenini anlattı

TIKLAYIN | Ankara’da feci ölüm; otomobilden atladı, arkadan gelen aracın çarpmasıyla öldü

TIKLAYIN | Hakemlerin performansına tepki gösteren Hacıosmanoğlu, yüzde yüz zammı iptal etti: “Ayaklarınızı denk alın”

TIKLAYIN |  2025 emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir